5:2-dieten

5:2-dieten är en diet som går ut på att man begränsar sitt intag av kalorier rätt så rejält två dagar i veckan. Dessa två dagar rekommenderas att inte vara i följd. De andra fem dagarna äter man normalt, därav namnet “5:2”. Denna diet borde kombineras med motion under de dagar som man inte fastar. Exempelvis så kan man ta en 30-minuters promenad. Det rekommenderas även att man avstår från att äta godis och liknande även under dessa fem dagar för maximalt resultat.

Historia och bakgrund

Dieten kom ursprungligen från Storbritannien, varifrån den spred sig vidare till USA och övriga Europa. Den är, precis som många andra dieter, baserad på något som kallas för “periodvis” – eller “avbruten” – fasta. Detta är egentligen en metod som kallas för lågkaloriintag. Det har spekulerats en hel del om ifall en avbruten fasta har negativa eller positiva effekter på hälsan. Vissa tror att man med denna diet blir mer uthållig än med andra dieter. Inom ett medicinskt perspektiv så uppfattas det dock som att bevisen på hälsoeffekter är för få för att man ska kunna säga exakt. Det enda man kan säga med säkerhet är att dieten resulterar i viktminskning.

Spridning

Dieten kom som sagt ursprungligen från Storbritannien, men det blev populär först efter en tv-dokumentär vid namn Eat, Fast, & Live Longer som sändes den 6:e augusti 2012 på BBC2. I dokumentären, som sändes den 25:e mars 2013 av SVT i Sverige, så testar hälsojournalisten Michael Mosley på 5:2-dieten under nio veckors tid, vilket resulterade i en viktnedgång på 9 kg. Dessutom så förbättrade han sina kolesterol- och blodsockervärden.

Under de dagar som man fastar så kan män äta 600 kcal och kvinnor 500 kcal om dagen. Under de fem dagarna som man inte fastar borde man äta tre mättande måltider om dagen och inte räkna kalorier.