Smycken

Älskar du smycken i guld? Då är du inte ensam, det är ett populärt material att tillverka smycken i och det är lätt att förstå varför, eftersom det är en ädelmetall! Men det finns en del saker att tänka på innan man köper sina guldsmycken hos exempelvis Smycken För Alla.

En sak att ha i åtanke är att man kan vara allergisk mot guld, kontaktallergi mot guld är en väldigt vanligt förekommande allergi. Därför kanske man bör testa att använda ett guldsmycke innan man köper på sig allt för många smycken som man ändå inte kan använda sedan om man har otur. Oftast är rent guld inte allergiframkallande men smycken tillverkas aldrig i rent guld så det spelar tyvärr ingen roll. Se därför till att inte bli lurad av en försäljare som påstå sig sälja smycken i rent guld och att du inte behöver oroa dig för allergi av den anledningen.

Anledningen till att smycken inte tillverkas i rent guld är att det inte är tillräckligt hårt. Rent guld, det vill säga 100 % guld är inte hållbart och därför gör man legeringar med andra metaller när man tillverkar smycken, till exempel silver och koppar. För att smycken ska få säljas som guldsmycken så måste guldhalten vara minst 58,5 %, 14 Karat. Är guldhalten lägre än så får smyckena inte annonseras som guldsmycken och får inte heller ha stämplar som kan förväxlas med guld.

Om du vill veta om dina smycken är gjorda av äkta guld så ska du syna stämplarna eftersom äktheten inte går att avgöra av färgen eller vikten. Smycken som väger över 1 gram ska vara stämplade med finhalten, det vill säga hur många Karat guld samt med namnstämpel eller kontrollstämpeln kattfoten. Var därför noga när du köper guldsmycken så att du inte blir lurad, men kom också ihåg att det är inte säkert att alla länder har samma regelverk för försäljning av guld som Sverige.