Styrketräning

Styrketräning är en träningsform som främst fokuserar på att förbättra muskelstyrkan och öka uthålligheten. Styrketräning ökar även syreupptagningsförmågan, minskar blodtryck och förbättrar insulinkänsligheten. Träningsformen har sedan en lång tid varit populär. Detta har den det estetiska att tacka. Det är knappast okänt för de flesta att många styrketränar för att musklerna ska växa och se större ut. Detta är givetvis en bra källa till motivation men bör inte skugga de viktigaste hälsofördelarna med att faktiskt styrketräna.

Styrketräning är även fördelaktigt för fettförbränningen, bidrar till en allsidigt tränad kropp och gynnar även skelettet i dess åldringsprocess som påbörjas redan vid 20 ås ålder. Många undersökningar och studier kan nämligen bevisa att regelbunden styrketräning i form av lagom påfrestande övningar kan bidra till att öka ryggradens s.k. mineralförråd med hela 13% och enbart under 6 månader. Styrketräning förebygger alltså benskörhet i allmänhet, något som blir mer aktuellt ju äldre man blir i form av t.ex. höftfrakturer och liknande. Och även muskelmassan minskar till massa och prestation. Det kan därmed vara fördelaktigt att styrketräna för att musklerna ska fungera bra senare i livet. Och även leder och ligament stärks vilket hjälper till att förebygga många allmänna skador vid träning.

Vad man dock bör ha i åtanke när man styrketränar eller planerar att börja är att man följer ett schema som är lagom påfrestande. Här behöver man hålla sig på en hårfin gräns mellan att utmana sin kropp och ta hand om den. Det är viktigt att lyssna på sig själv och att inte sätta för höga och drastiska ribbor i förhållande till prestationsförmåga. Även om styrketräning kan ge snabba resultat bör man förhålla sig till rekommenderade scheman och övningar för att inte skada kroppen eller uppleva motsatta bieffekter. Att styrketräna kan vara otroligt roligt och speciellt att se resultaten. Men man bör aldrig pressa sin egen kropp för hårt för att uppnå något så snabbt som möjligt.