Konditionsträning

Konditionsträning bidrar till många positiva hälsoeffekter. Dels förbättras vår allmänna syreupptagningsförmåga, det gynnar vår uthållighet, ämnesomsättning, blodcirkulation och är även bra för hjärtat. Många av dessa hälsoeffekter låter lockande och något som de flesta träningsintresserade strävar efter. Och det som är så bra med konditionsträning är att det kan utföras på många olika sätt! Gillar du spinning, Zumba, aerobics, kampsport, innebandy, orientering eller kanske bara hederlig löpning? Alla dessa räknas som konditionstränande sporter (och många av dem tränar även mer än bara kondition) och kan bidra till ovanstående positiva effekter.

Populärt inom konditionsträning är att blanda låg intensivträning med hög intensivträning. Detta kan vara fördelaktigt då de tränar kroppen på olika sätt. Under lågintensiv hämtas majoriteten av energin från kroppsfettet och anses därför som ett bra alternativ då fettförbränning är ett av de huvudsakliga målen. Positivt med detta är också att man orkar träna lågintensivt under en längre tid då det inte är lika ansträngande som högintensiv träning. Rent procentuellt hämtar kroppen mer energi från glykogenförrådet (dvs främst musklerna) under högintensiv träning och även från fettsyror som fettet frisätter under träning. Många vetenskapligt förankrade studier visar på att en kombination av båda visar sig fördelaktig.

Likaväl som vid styrketräning bör man ha i åtanke att lyssna på sin egen kropp när man börjar konditionsträna. Om man inte presterar efter sin kapacitet kan resultatet ha en omvänd effekt. Det kan hända att du tröttar ut din kropp för fort, tänjer för mycket på leder och muskler och belastar den med alldeles för mycket jobb. Detta kan även få förödande konsekvenser i längden då din kropp kommer att ge vika mycket tidigare än normalt. Där för är det otroligt viktigt vid utövning av alla sorters sporter eller fysisk ansträngning, att lyssna på sin egen kropp men samtidigt våga utmana den!