Gynekologisk ultraljudsundersökning

gynekologisk ultraljudsundersökningDe allra flesta kvinnor har varit med om flera gynekologiska undersökningar utförda av barnmorska eller en gynekolog, efter behov. Detta kan innebära rutinundersökningar som utförs i samband med exempelvis p-pillersförskrivning och vid cellprovtagning, något som så gott som alla kvinnor genomgått oavsett om de varit gravida eller inte.

Vid misstanke om allvarligare åkommor är det inte säkert att en vanlig, yttre, gynekologisk undersökning räcker. I dessa fall kan då gynekologen eller barnmorskan välja att istället använda sig av ultraljud för en grundligare undersökning av livmoder och äggstockar. Denna undersökning syftar till att upptäcka åkommor som inte kan kännas vid en vanlig gynekologisk undersökning. Det handlar i de flesta fall om cystor eller andra förändringar i äggstockar, äggledare och livmoder. Undersökningen utförs genom att en stavformad probe förs in i slidan. Samma metod används även för undersökning av mycket små foster och i de fall då mamman är så kraftigt överviktig att det inte går att se fostret på vanligt ultraljud.

U-lite, ett portabelt ultraljud, är mycket användbart för dessa undersökningar eftersom det ger möjligheten att snabbt byta från en probe till en annan. Apparaten ställer sedan in korrekt inställning på egen hand beroende på vilken typ av probe som används. Det innebär att det går snabbt att växla från en typ av ultraljud till nästa om det skulle behövas. Något som sparar tid, inte bara för mottagningen utan även för patienten som inte behöver komma tillbaka för en ny tid.

Eftersom U-lite är ultrakompakt är den även lätt att förflytta mellan olika patientrum om så skulle behövas. Detta innebär att samma apparat kan användas på klinikens alla mottagningsrum och behovet av ett särskilt rum för ultraljud minskas radikalt. Det innebär även att det frigörs flera besökstider för denna typ av undersökning och att patienternas väntetid därmed minskas. U-lite är dessutom oerhört lättanvänd, tack vare sina förinställda processer och behöver därför inte hanteras av specialutbildad personal.